Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så många jobb skapar den förnybara energisektorn

Publicerad: 30 september 2020, 09:12

Antalet arbetstillfällen inom förnybar energi ökar kraftigt i världen visar ny rapport.

Foto: Alberto Giacomazzi Mostphotos

I hela världen växer den förnybara energisektorn visar ny rapport. Det leder i sin tur till behov av mer yrkesutbildning, som i coronadtider behöver lösas med distansundervisning som kräver den senaste informations- och kommunikationstekniken.


Under 2019 skapades 498 000 nya heltidsarbeten inom den förnybara energisektorn globalt. Det visar statistik från International Renewable Energy Agency, Irena. Ökningen av antalet arbeten ökade enligt Irena under 2019 från cirka 11 miljoner till cirka 11,5 miljoner. Den största ökningen av arbetstillfällen skedde inom området biobränslen. Irena har också granskat könsfördelningen bland de arbetande in förnybarhetsbranschen och konstaterar att 32 procent av de arbetande i sektorn är kvinnor. 

I sin senaste rapport berättar Irena att solpaneler levererar 33 procent av samtliga arbetstillfällen inom den förnybara energisektorn. Medan antalet arbeten växer kraftigt inom sektorn biobränslen konstateras även att antalet arbetstillfällena inom vätgassektorn planade ut under 2019.

I rapporten lyfts ett problem för framtida tillväxt av den förnybara energisektorn kopplad till yrkesutbildning och covidkrisen. 

”För att skapa den kompetens som krävs för vi ska kunna gå från fossilt till förnybart måste alla länder satsa mer på yrkesutbildning. Här kommer det nu att krävas ökad användning av informations- och kommunikationsteknik som gör att det går att utbilda personal på distans”, skriver Irena i en kommentar till rapporten.

Läs ”Renewable Energy and Jobs - Annual Review 2020” 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.