Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så många miljoner sparar landstingen på energi

Publicerad: 24 november 2014, 08:50

Sedan 2009 har landstingen kapat miljontals kronor från sina energinotor. Det visar en ny rapport från SKL.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 21 november.

Sedan 2009 har landstingen kapat energiförbrukningen i sina lokaler med fem procent. Det motsvarar en besparing på energinotan med 100 miljoner kronor. Det konstaterar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i sin rapport Miljöarbetet i landsting och regioner 2014, där datan kommer från SKL:s projekt Öppna jämförelser.

Det finns stort utrymme för ytterligare besparingar, enligt rapporten, för totalt är energikostnaden för landstingens lokaler två miljarder per år.

– Landstingen har kommit olika långt i att effektivisera energianvändningen i sina lokaler. Det finns alltså möjligheter till en ännu större generell förbättring. Det borde inte vara omöjligt att ha en årlig besparing om nästan 500 miljoner kronor i energikostnader 2020, säger SKL:s vd Håkan Sörman i en kommentar.

Av de öppna jämförelserna framgår också vilka landsting som är mest energieffektiva. Först ligger Värmland som använder 159 kilowattimmar per kvadratkilometer, följt av Dalarna, Jönköping, Gotland och Västra Götaland. Störst förbättring mellan 2009 och 2014 har Jönköpings landsting gjort. De har jobbat med ett energieffektiviseringsprogram och anpassat temperaturer och luftflöden efter behov.

I rapporten ingår även mått som förskrivning av antibiotika, andel ekomat och förnybara drivmedel i kollektivtrafik.

– Inom de områdena ser vi också positiva trender – landstingens miljöarbete är brett, ambitiöst och framgångsrikt. Men precis som när det gäller energianvändningen i lokalerna finns det utrymme för fortsatt förbättring. Framstegen sätts därför i förhållande till de olika nationella mål som finns, säger Håkan Sörman i ett pressmeddelande.

Här hittar du rapporten i sin helhet.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.