Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så mycket energi kostar USA:s bortslängda mat

Publicerad: 4 oktober 2010, 12:25

En ny undersökning visar att två procent av USA:s årliga energianvändning går åt till att producera mat som sedan slängs.


För dem som inte kan eller vill köpa en elbil eller solpaneler så finns det ett betydligt enklare sätt att minska de egna koldioxidutsläppen – sluta att slösa mat! Enligt de senaste siffrorna så skulle USA kunna spara motsvarande 350 miljoner fat olja varje år genom att inte producera den mat som ändå bara hamnar i soptunnan. Det motsvarar ungefär två procent av landets årliga energiförbrukning.

Den amerikanska livsmedelsproduktionen kräver motsvarande 1,4 miljarder fat olja per år, om man räknar med energiåtgången för odling, paketering, konservering och transport. Enligt uppskattningar från US Department of Agriculture så slängs ungefär 27 procent av den tillverkade maten.

Michael Webber och Amanda Cuellar, som utförde studien, anser att det här är ett outnyttjat område för energibesparingar, och att det kan röra sig om ännu större siffror.
– Den bortslösade energin är försiktigt beräknad, eftersom vi har ofullständig data för både bortslängd mat och servering/försäljning, säger forskarna till TreeHugger.

Oavsett
detta så skulle landet alltså kunna reducera sin energiförbrukning ordentligt genom att minska matslöseriet. Och med tanke på det snabbt växande problemet med ohälsa på grund av övervikt så skulle säkert minskade portioner vara en bra idé hursomhelst.

Ett annat
sätt att minska energiåtgången för livsmedel är givetvis att äta mer närproducerad mat.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News