Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Energi

Så mycket kostar energislöseriet

Publicerad: 21 Mars 2011, 09:58

3,7 miljarder kronor om året. Så mycket skulle stat och kommun spara på att energieffektivisera sina lokaler.


Ämnen i artikeln:

Energislöseri

Energitjänstföretaget Schneider Electric har räknat ut hur mycket energi som går att spara med enkla åtgärder i skolor, sjukhus och andra offentliga lokaler. Svaret är 4,9 Twh per år – lika mycket som all hushållsel som förbrukas i Skåne.

Schneider Electric har räknat utifrån åtgärder som vidtagits i företagets driftsavtal och applicerat summan på de 138 miljoner kvadratmeter offentligt ägda lokaler och 57 miljoner kvadratmeter allmännyttiga bostäder som finns i landet.

4,9 TWh motsvarar en kostnad på 3, 7 miljarder kronor (med ett elpris om 75 öre per kilowattimme)

– Siffran bygger på redan genomförda och uppmätta energieffektiviseringar. Men eftersom energipriserna väntas stiga och tekniken samtidigt utvecklas växer hela tiden energieffektiviseringens besparingspotential, säger Stefan Sjölin på Schneider Electric.

Renoveringstakten går enligt honom för långsamt och det beror på att kommuner och myndigheter inte känner till att åtgärderna garanterar ett resultat. Projekten resulterar i en viss avtalad besparing som följs upp under ett visst antal år.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Energislöseri

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.