Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så påverkas energisektorn av klimatförändringen

Publicerad: 26 mars 2021, 09:41

Efterfrågan på fjärrvärme kommer att minska på grund av klimatförändringarna. Det förutspår IVL i en ny rapport.

Foto: Berit Roald/ TT

I en ny rapport har IVL studerat hur produktionsförutsättningarna för olika energislag förändas i takt med klimatet.


Den ökande medeltemperaturen på jorden förändrar produktionsförutsättningarna för olika energislag och gör energisystemet mer sårbart. Det konstaterar Energiforsk som i projektet ”Klimatförändringars konsekvenser för energisystemet” har samlat forskare och analytiker från Chalmers, IVL, Profu och SMHI och studerat hur det svenska energisystemet påverkas och identifierar åtgärder som kan minska de negativa effekterna.

Fjärrvärme är en sektor som påverkas eftersom vintrarna blir mildare.

Annamaria Sandgren på IVL har ansvarat för analys kopplat till fjärrvärmeområdet och riskbedömning i projektet.

”När efterfrågan på fjärrvärme minskar så minskar även incitamenten för att investera i ny eller befintlig kraftvärme. Samtidigt kommer lokalt styrbar eleffekt efterfrågas alltmer när våra städer växer. Dessutom ökar efterfrågan på el till transporter och vissa industrier och då behövs fossilfri elproduktion”, säger hon i en kommentar. 

Även bioenergisektorn påverkas genom ökad temperatur, förlängd växtsäsong och förändrad nederbörd.

”För bioenergisektorn innebär klimatförändringarna både möjligheter och utmaningar. Till exempel kan ökad skogstillväxt gynna bioenergipotentialen samtidigt som ett förändrat klimat kan ge både torrare marker och fuktigare markförhållanden som verkar i motsatt riktning. Skadedjur och skogsbränder kan däremot bidra både till ökad och minskad bioenergipotential”, säger Julia Hansson på IVL, som lett analysen kopplat till bioenergi, i en kommentar.

Läs mer om projektets slutsatser 

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.