Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så sätter energiföretagen käppar i hjulet för energieffektiviseringen

Publicerad: 4 juli 2011, 13:29

Då stora fastighetsägare energieffektiviserar kompenserar energiföretagen sina ekonomiska förluster genom att höja sina taxor. Detta gör att de besparingar som fastighetsägarna hoppas göra oftast försvinner.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

Fastighetsbranshcen ska ställas om och enligt det svenska målet ska landets fastigheter dra 50 procent mindre energi år 2050. Men medan politikerna glatt säger att "det bara är att sätta igång med energieffektiviseringen eftersom företagen själva kan få stora besparingar" så upplever fastighetsbolagen att det långt ifrån är så enkelt.

Ett problem är att energiföretagen, till exempel fjärrvärmeverk eller VA-verk som ofta står i monopolställning, höjer sina taxor då fastighetsbolagen energieffektiviserar. Då försvinner de ekonomiska incitamenten till energieffektiviseringen och det som skulle kunna bli en bra affär för fastighetsbolagen blir ofta en ren förlust.

Ulf Nyqvist är vd på det allmännyttinga fastighetsbolaget Botkyrkabyggen och han har upplevt flera gånger då energibolagen höjer sina taxer för att kompensera de förluster som uppstår när Botkyrkabyggen genomför energieffektiviseringar.
– Att energiföretagen höjer taxorna då fastidhetsbolagen effektiviserar är vanligt. Särskilt på VA-sidan, säger Ulf Nyqvist och berättar hur vad som hände när Botkyrkabyggen lyckades minska sin vattenanvändning med 19 procent.

Ulf Nyqvist, vd på Botkyrkabyggen.

– Vi genomförde en stor satsning på vattnet i våra fastigheter och det ledde också till att vi sparade mycket energi. Men eftersom vi var en stor aktör i området och står för 30 procent av marknade påverkade vi hela VA-kollektivet mycket. Ganska snart efter vår effektivisering höjdes  taxorna för flerbostadshus med 29 procent, och därmed var hela vår ekonomiska besparing bortblåst.

Ulf Nyqvist
förstår att det är svårt för ett energibolag att ställa om då en stor kund effektivserar sin verksamhet. Men med tanke på den monopolställning företagen ofta står i så tycker han att företagen borde se över sin egen verksamhet, snarare än att höja taxorna.
– Men det är klart. Om man har monopol på en marknad är det ju riskfritt att höja taxorna, säger han.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2011

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.