måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så ska EU bli kvitt Rysslands fossila bränslen till 2030

Publicerad: 9 mars 2022, 10:55

Rysk produktionsanläggning som flammar naturgas.

Foto: Leonid Ikan

För att bli mindre beroende av Rysslands fossila bränslen har EU-kommissionen presenterat sin plan RePowerEU. Planen har dock redan mött kritik.

Ämnen i artikeln:

Förnybar EnergiRysslandEu-kommissionenEuFossila BränslenOljaKolNaturgasBiogas

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


EU-kommissionen har presenterat en plan, RePowerEU, för att göra sig oberoende av Rysslands fossila bränslen till år 2030. Fokus i första skedet ligger på gas och planen innehåller dels kortsiktiga stöd till dem som drabbas av höga priser, dels strategisk påfyllnad av gasförråd inför nästa vinter. Men framför allt innehåller den en rad åtgärder för att öka produktionen av olika typer av förnybar energi.

”Vi måste bli oberoende av rysk olja, kol och gas. Vi kan inte förlita oss på en leverantör som hotar oss. Vi behöver agera nu för att mildra effekterna av stigande energipriser, diversifiera vår gasförsörjning till nästa vinter och accelerera övergången till förnybar energi”, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, i en kommentar.

Enligt EU-kommissionens bedömning är det möjligt att redan inom ett år minska användningen av naturgas motsvarande två tredjedelar av den gas som importeras från Ryssland. EU-kommissionen nämner påskyndande av miljötillstånd för förnybar energiproduktion, fördubbling av biogasmålet, acceleration av utvecklingen för förnybar vätgas, energieffektivisering och utfasning av fossil uppvärmning i byggnader.

Miljöorganisationen Transport & Environment, T&E, har inte varit sena att kritisera planen:

”En energisäkerhetsstrategi som ignorerar olja är inte ens värt papperet som det är skrivet på. Gas är naturligtvis oroande, men det är olja som finansierar Putins krig. Med bränslepriser på 2 euro per liter skickar vi en kvarts miljard euro till Putin varje dag”, säger William Todts, vd på T&E, i en kommentar.

Läs EU-kommissionens snabbfakta

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev