Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så ska grön energi bli vacker

Publicerad: 31 januari 2011, 09:41

Lunar Cubit vann Land Art Generator Initiative – en designtävling med målet att göra grön energiproduktion vacker.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

I tävlingen utmanades designers att rita gröna energianläggningar som kan dubbla som konstinstallationer i Förenade Arabemiraten. Vinnare blev pyramiderna ”Lunar Cubit”, som är tänkta att lysa upp Abu Dhabi-öknen med hjälp av solkraft.

Rent funktionellt så består förslaget av en stor pyramid omringad av åtta mindre diton, som alla är klädda i solpaneler och LED-lampor. Utöver att lysa upp ökennatten har anläggningen kapacitet att försörja 250 hushåll med energi, skriver Fast Company.

Den stora mittenpyramiden är tänkt att lysa varje natt, medan de mindre pyramiderna endast lyser under vissa månfaser. Så hela installationen fungerar även som en slags månadskalender.

Rent estetiskt är det en läcker idé, och det är lätt att föreställa sig pyramiderna sticka upp likt ett gäng svarta diamanter i den arabiska öknen. Men när det kommer till energieffektivitet är projektet inte lika imponerande. Nio pyramider som försörjer endast 250 hushåll med energi kan jämföras med till exempel den solpark som byggs i Nevada, och som kommer att försörja 75 000 hushåll.

Men nu var det i och för sig inte effektivitet det handlade om i första hand.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.