Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så ska jordbruk bli självförsörjande på energi

Publicerad: 25 oktober 2010, 06:20

Genom att mer effektivt utvinna biogas ur gödsel skulle Sveriges mindre gårdar kunna bli nästan självförsörjande på energi, anser Energimyndigheten.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Därför har myndigheten nu beviljat stöd på 2,6 miljoner kronor till företaget Flinga Biogas för att ta fram en ny effektiv biogasanläggning som utvinner biogas ur gödsel på mindre gårdar.

– Med hjälp av små biogasanläggningar kan vi öka produktionen av biogas i Sverige samtidigt som vi minskar utsläppen av växthusgaser och förbättrar ekonomin för lantbruken, säger Erik Olsson, affärsutvecklare vid Energimyndigheten.

Investeringen är ytterligare ett steg av Energimyndigheten för att stimulera utvecklingen av produktion av förnybara bränslen i form av biogas. Målsättningen är också att småskaliga lantbruk ska bli delvis självförsörjande på energi samt att småskalig biogasproduktion ska bli ekonomisk lönsamt.

Stödet till Flinga Biogas, vilka tillverkar och säljer kompakta biogasanläggningar för lantbruksbaserade biomassor, är i form av villkorslån motsvarande 2.650.000 kronor. För pengarna ska bolaget utveckla en anläggning som utvinner biogas från organiskt material som häst- och hönsgödsel. Biogasen kan användas direkt för att producera elektricitet och värme för lokalt bruk eller som fordonsgas efter förädling, framhåller myndigheten.

Marknadspotentialen för anläggningarna är stor, anser både bolaget och myndigheten. Marknaden uppgår till drygt cirka 700 gårdar, varav 300 är ekologiska lantbruk och cirka 400 är hästanläggningar.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News