Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så ska smart fasaddesign spara energi

Publicerad: 1 november 2010, 09:58

Inbyggda solpaneler och en smart design gör att Federation of Korean Industries skrapa i Seoul kommer att ha en världens mest energieffektiva fasader.


Adrian Smith + Gordon Gill Architecture har ritat skyskrapan, som kommer att inkludera ett system som både ska spara och generera egen energi. Den 244 meter höga byggnaden kommer att utrustas med en av världens mest energieffektivaste fasader, och det till en närmast obefintlig merkostnad för kunden, skriver Inhabitat.

Det hela bygger på en enkel men genial dragspelsdesign där integrerade solpaneler är vända mot himlen, medan själva fönstren är vinklade nedåt marken. På så sätt ges solpanelerna ökad exponering samtidigt som själva rutorna kan reflektera en större del av sommarsolen, vilket minskar byggnadens kylbehov.

Flera våningar kommer dessutom att ha tak av glas för att släppa in naturligt ljus längre in i byggnaden.

Den totala kostnaden för fasaden ska inte bli mycket större än för ett normalt system, och med det minskade energibehovet kommer pengarna snabbt att tjänas in av byggnadens ägare, i alla fall enligt arkitekterna själva.

Adrian Smith och Gordon Gill vann en internationell tävling för att få rita byggnaden 2009. Om allt går enligt planerna ska skrapan stå klar 2013.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News