tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så ska Sveriges sågverk bli energieffektiva

Publicerad: 24 februari 2012, 11:32

Energimyndigheten och ett antal företag satsar 27 miljoner kronor i ett projekt för att effektivisera landets sågverk.

Ämnen i artikeln:

GreentechCleantechEnergimyndighetenBioenergiBiogasEnergieffektivisering

Genom att införa ny teknik och arbeta systematiskt med energifrågan hoppas sågverksindustrin kunna minska energianvändningen med minst 20 procent per producerad kubikmeter innan 2020, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi har sett att bland små och medelstora företag är sågverken den största energianvändande branschen. Ett brett program och nätverk för energieffektivisering där resultaten sprids till andra är därför en viktig satsning för Sverige, säger Thomas Björkman på Energimyndigheten.

Energimyndigheten står för en tredjedel av de 27 miljoner kronor som satsas i projektet, kallat EESI (Energieffektivisering i sågverksindustrin). I projektet kommer deltagarna bland annat att demonstrera tillgänglig energieffektiv teknik, som idag inte är allmänt använd inom sågverksindustrin.

– Vi planerar också att demonstrera några nydanande energieffektiva systemlösningar, säger Roger Nordman, energiforskare på SP, som har varit med från projektets start och detaljstuderat flera sågverk.

Idag är virkestorkningen den mest energikrävande processen i sågverken – den står för runt 80 procent av den totala energianvändningen. Bland projektets konkreta åtgärdsförslag nämns bland annat fläktstyrning i torkhus, förbättrad isolering av torkkammare och direkt flödesreglering av värmetillförsel.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev