tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Så vill IVA minska Sveriges energianvändning

Publicerad: 3 april 2012, 07:35

Prognoserna visar att Sveriges energi- och klimatmål med 20 procents lägre energianvändning till 2020 inte kommer att nås. Därför startar Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin nu ett projekt för att undersöka hur vi vänder den negativa trenden.

Ämnen i artikeln:

BioenergiBiogasEnergieffektivisering

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Sverige har inte en chans att uppnå de energikrav man satt. I varje fall inte utan en rejäl kraftsamling. Det konstaterar IVA som nu startar projektet "Ett energieffektivt samhälle" som under ett antal år ska undersöka hur möjligheter för energieffektiviseringsåtgärder kan utnyttjas för att nå de svenska målen – 20 procents lägre energianvändning till år 2020.

Idag visar till exempel Energimyndighetens långsiktsprognos att Sverige kommer att missa målen rejält. Enligt prognosen kommer energianvändningen istället att vara oförändrad år 2020, och till och med ha ökat en aning till år 2030.
– Prognoserna visar att energianvändningen inte kommer att gå ned nämnvärt på nästan 20 års sikt. Om detta ska ändras måste åtgärder vidtas snarast, säger Lars Bergman som är styrgruppsordförande för projektet.

Projektet Ett energieffektivt samhälle ska enligt IVL både belysa klimat- och energinyttan och de affärsmöjligheter som ryms inom smart energiseffektivisering.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev