Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Skottland satsar på lokala energiprojekt

Publicerad: 29 juni 2010, 11:11

Den skotska regeringen vill underlätta för kommuner och markägare att investera i förnybar energi, såsom vindkraft eller småskaliga vattenkraftsystem.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Ofta innebär den inledande finansieringen ett stort hinder, och därför ska regeringen nu utreda hur de kan underlätta för lokalt ägda projekt för förnybar energi. Bland annat kommer man att titta på ett nytt lånesystem som ska ge jordbrukare, markägare och utvecklare av förnybar energi den finansiering som krävs för att fullfölja sina projekt.

– Under de senaste månaderna har jag lyssnat på olika parter som vill utveckla och äga projekt för förnybar energi, och ett stort hinder som har identifierats av alla är tillgången till finansiering vid förprojekteringen där det fortfarande finns stor risk för avslag, säger Skottlands miljösekreterare Richard Lochhead till BusinessGreen.

Han tillade även att regeringen har förbundit sig att utvidga antalet lokalt ägda projekt för förnybar energi.

Utvecklare av förnybar energi hävdar att lokalt ägda vindkraftverk tenderar att möta mindre motstånd under planeringsfasen, eftersom samhället vet att projektet kommer generera intäkter.

Även den brittiska regeringen har signalerat att man skulle vilja se en ökning av lokalt ägda projekt för förnybar energi, och Konservativa partiet har föreslagit att kommuner som tillåter vindkraftverk ska få ta del av de skatteintäkter som projekten genererar.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.