Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag05.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Energi

Skrotad boot på datorn spar energi

Publicerad: 18 Maj 2010, 07:47

Operativsystemens kamp kan snart vara över. Ingen kommer att vinna. Utom miljön.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

– Vi háde en sån därna skönhetstäävling, vi, hämma i byn, och alla kärringar ställde opp. Ingen vann!

Kampen mellan Windows, Linux och MacOS pågår ständigt och har sina bittra förespråkare och motståndare. Det barnsliga kriget rullar fram över IDGs kommentarsidor med det ena argumentet fånigare än det andra. Smutskastningen vet inga gränser. Sanningen är att det inte finns något heltäckande bra svar, förrän nu. Det heter Splashtop.

Sony Vaio, en grön dator som faktiskt är grön på riktigt.

Eventuellt blir alla svarslösa inför det nya sättet att använda datorer, utan operativsystem. Intel satte för många år sedan upp en regel för hur länge man ska behöva vänta på att ett modernt operativsystem ska starta och kom fram till att 45 sekunder var maximum. Det utlöste fnissningar hos mig. När jag jobbade på LM Ericsson med trafikstyrning hade man i en undersökning kommit fram till att en bilist inte väntar längre än i medeltal 90 sekunder vid rött, innan han anser att något fel är trasigt och kör ändå. Windows kan ta många, många minuter på sig att starta, för det är ett hundratal megabyte som ska laddas in. Normalt ska man ha Word och Firefox också, dryga hundra megabyte till. Något är fel.

No-boot

Många nya bärbara datorer har fått en intressant funktion i BIOS, en möjlighet att starta olika program utan att starta operativsystemet. På exempelvis Sony Vaio E14 kallas det för The Web Button. Ett tryck på den, så är en webbläsare med flikhantering och allt igång på ett par sekunder. Det finns också en assist-knapp som startar ett kundstödsprogram. Med mera. Vaio har dessutom en BIOS-förlagd mediaspelare så du kan titta på film utan att boota Windows.

När du trycker Av, så är den avstängd på en gång. Poff.

Webb-knappen för att snabbstarta Splashtop

I Sonys CW-serie VPCCW1S1E kallas egenskapen vid sitt riktiga namn: Splashtop och innebär egentligen att datorn snabbstartar en minnesimage av Linux och Firefox 3, så där fanns ett OS med i bakgrunden ändå, men det är trots allt Read-only och kan inte modifieras eller förstöras. Lenovo har också skaffat Splashtop från DeviceVM. När Acer använder egenskapen kallar de den för RevoBOOT. Splashtop är gratis, men i versionen från Phoenix, där den kallas Hyperspace, ingår en Office-svit och då kostar det licenspengar. Det verkar helt onödigt, när Internet är fullt av kontorssystem redan. DeviceVM är med över allt. Även Asus har hoppat på och då kallas funktionen för Express Gate och innehåller till exempel också Skype, Citrix-klient med mera.

I och med detta är kontorsmiljön räddad för de flesta smör-och-bröd-användare idag. Vi talar inte om det återstående mindre antal som använder mera avancerade funktioner, som CAD eller Photoshop, eller de gigabyteslukande spelnördarna, utan den stora massan, de som jobbar på kontor och konterar fakturor, skriver rapporter, snickrar på powerpointpresentationer eller sitter på möten dagen i ända. Det verkar osannolikt att de grå kontorsanvändarna någonsin ska behöva starta operativet i datorn.

Aspire-varianten av Splashtop

När nu mycket av exempelvis kommunal administration kan skötas över en webbläsare, och Google Docs bjuder på ordbehandling, presentationsprogram, kalkyl och kalender, samtidigt som andra tjänster står för mötesbokning, för att nu inte tala om webbaserad e-post och sociala nätverk, vad ska vi då med operativsystem till? Behöver vi verkligen kunna lagra filer på arbetsstationen? Cookies är ändå bara till besvär.

Sista obstaklet skulle väl vara de företag som gjort egna rutiner för Word i Visual Basic eller liknande. Precis som vid övergången till OpenOffice fick dessa rutiner i stort sett kastas allihop. Ändå fungerar övergången till OO bra. Nu finns en andra anledning att kasta dem.

För företagen kan det till och med vara bättre om de anställda inte startar ett operativsystem, och inte kan ladda hem virus, pluginer och annat skadligt. Virus är ändå inte intressanta eftersom programvaran är Read-only. Givetvis innehåller Splashtop en klient för fjärruppdatering från IT-avdelningen, men den kan givetvis bara kommunicera med företages servrar och inte få skadat, förvrängt data från Internet.

Det innebär att operativsystemet inte ens behöver startas för att IT-avdelningen ska kunna uppdatera programvaran i BIOS, vilket brukar ske på natten. Det räcker med en BIOS-rutin som kan fjärrstartas från nätet med Wake-on-LAN, som tankar in en uppdatering, flashar den i BIOS och stänger av. Det kan gå på några sekunder, kontra väntande på att Windows ska boota, användarparametrar och skärmbakgrund ska laddas in, klienten för fjärruppdatering ska starta och sen ska uppdateringen göras och Windows ska stängas snyggt igen. Vad kan det ta? En kvart?

ASUS Espressgate. Se särskilt Skype-ikonen till höger.

Sparar energi

Detta leder direkt vidare till funderingar på hur många megawattimmar ett företag kan spara per år på snabbstartande datorer. Sleep mode behövs inte heller. Även den är en energitjuv. Maskinerna kan stängas av under kafferasten och lunchen utan att det tar evigheter att komma igång igen efteråt. Med snyggt implementerad Wake-on-LAN behöver maskinparken inte stå på på nätterna bara för uppdateringarnas skull. Och den behöver inte stå på för backupens skull heller, för det finns inget att säkerhetskopiera.

När maskinen stängs av och slås på igen, måste användaren identifiera sig igen. Det går att slinka förbi i Windows, enklast genom att stänga av skärmsläckaren, men stänger man av strömmen MÅSTE man identifiera sig igen. Det går inte att komma undan och säkerheten har sålunda ökat.

Och hur mycket RAM sparas inte på detta? Firefox med 7-8 tunga flikar öppna drar cirka 160 megabyte och det är ungefär vad som behövs. Lägger man till Windows och dess kringrutiner, plus Word, är vi uppe i 680 megabyte. För hanteringens och swappingens skull förser vi normalt Windows med 4 gigabyte idag, och göder måhända minnesindustrin i onödan. Kanske vi kan klara oss med 256 megabyte? Kanske less is more?

Tänk efter: Behövs verkligen hårddisken? Inget ska ju lagras. Behöver man då slösa drivenergi på den? Och när den kraschar, går det faktiskt fortfarande att använda datorn.

Måhända kommer inte detta direkt att betyda döden för operativsystemen, men iallafall kraftigt minskad försäljning.

Tänk tillbaka till filmen War Games från 1983. Datorn Joshua har just provat alla sorters tredje världskrig och kommit fram till att det är meningslöst, när maskinens skapare, prof. Falken, kommer in i rummet.

Joshua: Greetings, Professor Falken.
Stephen Falken: Hello, Joshua.
Joshua: A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Kampen är i princip över. Ingen vann!

Läs mer

Splashtop kommer från DeviceVM: www.splashtop.com

Sökord: Instant-on, Splashtop, DeviceVM, Phoenix, no-boot, web button

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.