Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Slutreplik: Inte för sent få Energikommissionen på rätt köl

Publicerad: 11 mars 2015, 11:27

Kommissionen tjänar på helhetsgrepp, skriver Hans Nilsson och Jesper Lövkvist i sin slutreplik


Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

"Det finns mycket i Centerpartiets ställningstaganden kring Energikommissionen som vi delar. Det är nödvändigt att hela energisystemet ses över och inte endast elproduktionen. Men analysen att den olycksamma slagsidan mot just elförsörjning skulle undanröjas genom att utgå från Alliansens energiöverenskommelse är fullständigt orimlig. Att det varit ett stort fokus på kärnkraft i repliker på Centerpartiets ställningstagande är inte anmärkningsvärt, utan ett resultat av att frågan upplevs som fortsatt öppen för diskussion.

Centerpartiet hade möjligheten att stänga den och därmed flytta fokus, men valde att avstå.
 
Som vår artikel beskrev har vi stora
förhoppningar på att Energikommission tar ett betydligt större grepp om energipolitiken än att utreda endast elförsörjningen. Energiministern presenterade i fredags direktiven för kommissionens arbete och det ser ut som att åtminstone analysfasen kommer att inriktas på huvudsakligen el. Dock signalerades även att det i senare faser finns utrymme för ett bredare energiperspektiv.
Det är nödvändigt, eftersom Sverige även behöver förhålla sig till den i EU nyligen lanserade Energy Union, som på ett helt nytt sätt lyfter behovet av att brett arbeta med energieffektivering (Efficiency First). Vi anser att följande ramverk skulle ge goda förutsättningar för att nå de av både industrin och branschen så efterlängtade långsiktiga spelreglerna för svensk energipolitik:

Systemperspektivet. Analysen av Sveriges framtida energiförsörjning kan inte avgränsas till att omfatta endast elproduktionen. Även transport- och värmesektorerna måste ingå i översynen. Utgångspunkten är givetvis ett energisystem baserat på 100% förnybara energikällor.
Använd redan gjorda utredningar. Det finns flera frågor som redan har analyserats utförligt, exempelvis hur Sverige ska nå en fossiloberoende fordonsflotta. Det finns ingen anledning att uppfinna hjulet på nytt. För att undvika flaskhalsar och att tappa momentum, är det viktigt att kommissionen endast utreder och analyserar de frågor som ännu inte vederhäftigt besvarats.

Sysselsättningseffekter. En energiomställning kan innebära mycket för Sveriges industriutveckling, varför konsekvensanalyser även bör omfatta effekter på näringslivsutveckling och sysselsättning.
Effektivare styrmedel. De ekonomiska analyserna av kostnader och fördelningen av dessa samt av olika styrmedels effekter behöver breddas jämfört med de som tidigare energiutredningar haft som utgångspunkt.  Detta gäller bl.a. energieffektiviseringens mervärden som IEA påvisat i analyser av ”non-energy-benefits”, samt inte minst beteendeekonomiska överväganden om hur människor och företag reagerar på olika styrmedel.

I stort sett alla sektorer som berörs av energipolitiken har välkomnat en Energikommission, eftersom man anser att det saknas en tydlig och långsiktig energipolitik. Det vittnar om att Alliansens energiöverenskommelse varit långt ifrån tillräcklig eller adekvat. Nya grepp tarvas. Samarbete och klarsyn är en nödvändighet.
 
Trots att Energikommissionens
direktiv saknade en skarp formulering om 100% förnybart, kommer vi att i framtiden få ett energisystem som helt eller till stora delar utgörs av förnybar energi. Ett sådant system kommer att se annorlunda ut än dagens och medföra såväl möjligheter som utmaningar. Det är dessa Energikommissionen behöver adressera"

Hans Nilsson, ordförande 100% förnybart
Jesper Lövkvist, VD Hållbart Näringsliv

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Centerpartiet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.