måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Slutspurt för EU:s stora energisparreform

Publicerad: 11 juni 2012, 08:08

Genombrott bäddar för avtal i Bryssel

Ämnen i artikeln:

TysklandBioenergiBiogas

Det drar ihop sig till beslut om EU:s energispardirektiv . Parlamentet, ministerrådet och medlemsländerna för just nu intensiva samtal och ett beslut är att vänta i slutet av denna vecka, rapporterar nyhetsbrevet ENDS.

För att EU-parlamentet ska acceptera ett avtal kräver man minst 15 procent obligatorisk energibesparing till 2020 – annars blir det ingenting. Redan detta mål ligger lägre än de 20 procent EU-Kommissionen föreslog i vintras.

Enligt ett vägledande beslut i EU-parlamentets industri- och energiutskott måste Sverige spara 26 procent till 2020 – mest av alla EU-länder. Ett beslut som kritiserats av Vetenskapsakademin för att vara kontraproduktivt.

Kravet att energiproducenter
och leverantörer ska spara en kvot på 1,5 procent varje år har varit en annan käpphäst i förhandlingarna – men i ett kompromissförslag ges företagen rätt att åstadkomma en fjärdedel av denna kvot genom andra åtgärder.

Fyra åtgärder omtalas i texten – bland annat att företagen skulle få räkna in tidigare förbättringar samt besparingar från smartare energidistribution. Det skulle innebära att sparkvoten för varje företag går att minska till 1,12 procent.

I skrivande stund finns det
enligt nyhetstjänsten ENDS ett något bräckligt kompromissförslag framme. Tyskland har försökt att stoppa texten som landet tycker innehåller fel saker – till exempel att företagen ska kunna tillgodoräkna sig redan genomförda åtgärder.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev