Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Snabb återhämtning bidrar till ökad energianvändning

Publicerad: 17 mars 2011, 10:21

Industrins snabba återhämtning från lågkonjunkturen bidrar till en ökad energianvändning de kommande åren, enligt Energimyndighetens nya korttidsprognos.

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Enligt prognosen kommer industrin att öka sin energianvändning med 16 procent till 2012 i jämförelse med 2009. Därmed beräknas industrins energianvändning att nå ungefär samma nivåer som före lågkonjunkturen, med en årlig förbrukning på 156 TWh, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Under samma period beräknas transportsektorns energianvändning öka från 93 TWh till 96 TWh. Sektorns användning av förnybar energi ökar och kommer enligt prognosen att uppgå till cirka 9 procent av den totala förbrukningen.

Samtidigt räknar man med en fördubbling av vindkraftens elproduktion och en minskad oljeanvändning för uppvärmning. Men den kalla vintern 2010 gör att energianvändningen i bostads- och servicesektorn beräknas ha ökat med 10 TWh i jämförelse med 2009.

– I prognosen antar vi att 2011 och 2012 blir normalvarma. För båda åren bedömer vi att bostads- och servicesektorn kommer att använda 153 TWh, säger Linn Stengård, handläggare på Energimyndigheten.

Sveriges totala energianvändning beräknas till 405 TWh 2012, en ökning med drygt 7 procent sedan 2009.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev