Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

”Sol- och vindkraft är inte långsiktigt hållbart”

Publicerad: 18 mars 2020, 08:56

Ett antal medlemmar i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin går nu ut med kritik mot regeringens energipolitik. Vindkraft är inte långsiktigt hållbart, menar de bland annat.


Kärnkraften avvecklas inte av varken miljömässiga eller ekonomiska skäl. Sveriges politiker har genom åren medvetet agerat för att göra kärnkraften olönsam genom straffskatter, förbud mot utnyttjande av spillvärmen, strypta forskningsmedel, planeringsförbud och mycket annat. Ersättaren till kärnkraft, vindkraft, medför dessutom en rad allvarliga negativa miljökonsekvenser för människor, fåglar och djur som exempelvis buller som sprider sig över stora ytor. Det anser en grupp medlemmar från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin.

”Omställningen motiveras med luddiga formuleringar som att sol och vind ger el som är ‘miljövänlig’, ‘hållbar’, ‘förnybar’, ‘utsläppsfri’ och ‘fossilfri’. Begreppen är odefinierade och säger ingenting om miljöegenskaperna för sol och vind. Livscykelanalyser över miljö och ekonomi visar tvärtom att i förhållande till kärnkraft ger vindkraft ökade koldioxidutsläpp, kraftigt ökad användning av icke-förnybara resurser, negativa lokala miljökonsekvenser samt avsevärt ökade totala elkostnader”, skriver gruppen i en debattartikel i Svenska Dagbladet. 

Debattörerna skriver vidare att ett elsystem som bygger på stor andel sol- och vindkraft inte är långsiktigt hållbart om man ser till hur mycket el som produceras under ett kraftverks livstid. 

”För att ersätta kärnkraft med vindkraft energimässigt krävs tre gånger så hög installerad effekt, ett nytt elsystem samt ny balanskraft och/eller lagring. Allt detta kostar stora summor och det medför betydande negativa miljökonsekvenser”, avslutar debattörerna. 

Läs debattartikeln i SvD 

 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News