torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Solcellsjätten: ”Satsar vi rätt nu kan omställningen gå väldigt fort”

Publicerad: 16 januari 2023, 09:24

Svea Solars vd och medgrundare Erik Martinson tror att solcellsutbyggnaden i Sverige kommer gå snabbt framåt de kommande åren.

Foto: Maria Cruseman/Svea Solar & Björn Lindgren/TT

Erik Martinson, vd på Svea Solar, ska i år delta på World Economic Forum för att prata om hur Europa med solens hjälp kan ställa om ännu snabbare till förnybar energi. I en intervju med Aktuell Hållbarhet berättar han om varför intresset för solenergi är så stort just nu och om vilka det är som driver på utvecklingen.

Ämnen i artikeln:

VeckobrevKlimatpolitikPolitikEnergi och MiljöSolcellerSolenergi

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Samtidigt som mycket av debatten i dag handlar om höga elpriser och om regeringens planer på ny kärnkraft så finns det de som menar att det händer en hel del intressant också på annat håll. 

– Som jag ser det var 2022 året då utbyggnaden av solenergin verkligen tog fart i Europa. Nu gäller det att hålla i. 

Det säger Erik Martinson som är vd och medgrundare på Svea Solar. Bolaget är i dag Sveriges största på solenergi och även ett av Europas mest snabbväxande miljöteknikbolag med verksamhet också i Tyskland, Spanien, Nederländerna samt Belgien. Nästa år ska Svea Solar dessutom gå in i ytterligare ett antal länder om allt går som det ska, och planen är att täcka in 80 procent av EU:s marknad inom en femårsperiod.

Aktuell Hållbarhet når Erik Martinson på telefon några dagar innan han ska åka till Davos och World Economic Forum. Där ska han prata om hur Europa med solens hjälp kan ställa om ännu snabbare till förnybar energi och därigenom minska beroendet av fossila bränslen som kol, olja och gas.

– Satsar vi rätt nu kan omställningen gå väldigt fort. Det finns en jättepotential för sol som teknikslag, vilket glädjande nog allt fler har börjat inse, säger han.

Budskapet: EU borde göra som USA

För att snabba på omställningen menar Erik Martinson att EU borde göra ungefär som USA har gjort med sin Inflation Reduction Act, där amerikanerna planerar för storskaliga subventioner och investeringar i grön energi.

– Nu handlar diskussionen i EU mycket om att USA snedvrider konkurrensen genom sin politik. Men i stället för att klaga borde beslutsfattarna i EU fundera i samma banor och fråga sig hur utvecklingen kan skyndas på även här hos oss. Jag tror visserligen att det kommer hända förr eller senare, men ju snabbare desto bättre, för just tid är något vi verkligen har ont om ifall vi ska klara klimatmålen. 

Att den svenska regeringen sedan årsskiftet valt att förstärka skattereduktionen för privatpersoner som installerar solceller – där de debiterade arbets- och materialkostnaderna reduceras med 20 procent i stället för som tidigare 15 procent – är därför ett litet men viktigt steg i rätt riktning, argumenterar Erik Martinson. Han hoppas dock på fler åtgärder från de svenska politikerna. 

– För branschen skulle det underlätta mycket om handläggningstiderna för att få ett ja eller nej vad gäller bygglov kunde kortas ned, och även om vissa administrativa processer kunde göras enklare.

”Utmärkta förutsättningar i Sverige”

Men även om det finns flaskhalsar så är intresset för solenergi i Sverige just nu på topp, menar Erik Martinson, vilket till stor del har med de höga elpriserna att göra. Främst är det privata hushåll som driver utvecklingen framåt, men också näringslivet ligger på, och även de aktörer som vill investera i storskaliga solparker har blivit fler till antalet. 

Den här utvecklingen bekräftas av branschorganisationen Solar Power Europe vars preliminära siffror visar att Sverige förra året klättrade till plats tio i EU sett till installerad solcellskapacitet. Under 2022 installerade EU:s 27 medlemsstater olika varianter av solcellsanläggningar med en samlad effekt på 41,4 GW – en ökning på 47 procent jämfört med året innan. För Sverige låg ökningen på hela 98 procent, enligt Solar Power Europe.

Året innan, det vill säga 2021, var också det år som solkraften för första gången kom att stå för ungefär en procent av den svenska elproduktionen, detta enligt Energimyndighetens statistik.

Erik Martinson tror dock att vi kommer behöva vänja oss vid betydligt högre siffror framöver. 

– Tittar man 20 år framåt så tror jag att solkraft kan stå för kanske 20 eller 25 procent av elmixen, detta även inbegripet att Sverige kraftigt ökar elproduktionen jämfört med i dag för att klara av elektrifieringen också av industri och transporter. Fördelen är att vi inte behöver vänta på någon ny revolutionerande teknik här, utan vi kan sätta i gång att bygga mer eller mindre direkt. Och i Sverige, där vi har mycket vattenkraft som reglerkraft, ett väl utbyggt elnät och en hög grad av digitalisering, så är förutsättningarna utmärkta för att ta in mer solenergi i systemet. 

Så jobbar de mot kompetensbristen

Ett ytterligare problem finns dock, menar Erik Martinson. Men på sätt och vis ett ganska angenämt sådant.

– I dag finns en kompetensbrist i hela Europa vad gäller installatörer. Från Svea Solars sida har vi därför försökt göra vad vi kan för att hjälpa situationen. Vi har exempelvis byggt upp träningsanläggningar i Sverige, Tyskland och Spanien där vi hittills tränat upp över 500 personer, och där vi hoppas kunna träna ett par hundra till varje år. Men vi har ändå en situation där väntetiden för kunden kan bli rätt lång jämfört med vad den har varit, säger Erik Martinson, och lägger sedan till:

– Fast att vänta ett halvår på att få solceller uppsatta, det är fortfarande ganska snabbt sett till vad det tar att få många andra energislag på plats. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev