Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Solkraftslotter ger alla chans att producera förnybar energi

Publicerad: 24 november 2010, 07:00

CleanPath öppnar solkraftslotter, där privatpersoner kan köpa en del av företagets solkraftpark och den el som produceras där.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikSolkraftTeknik

Långt ifrån alla har möjlighet att installera solpaneler på sin egen bostad. Det finns dock en lösning för oss som till exempel bor i lägenhet, men ändå vill producera egen förnybar el. San Fransisco-baserade företaget CleanPath öppnar en kolonilottsliknande solkraftpark, där privatpersoner kan köpa en lott och därmed ta del av all energi som produceras där.

Det samägda solkraftverket öppnas för att öka tillgången på förnybar energi och samtidigt dra nytta av de stordriftsfördelar som följer av att installera tusentals solpaneler på en plats, istället för att sprida ut dem i enskilda hem.

Sacramento Municipal Utility District (SMUD) har kört ett liknande program sedan 2008, där de erbjuder privatpersoner att köpa en del av ett solkraftverk byggt på en kalkonfarm sydöst om staden. Kunderna kan välja mellan att köpa en liten andel av kraftverket, på en halv eller en hel kilowatt. Det senare alternativet räcker för att täcka 81 procent av ett hushålls elförsörjning, förutsatt att de använder 2 158 kilowattimmar per år, skriver New York Times.

CleanPaths pilotprogram har redan sålts ut helt, men företaget hoppas att kunna expandera verksamheten framöver.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.