Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Energi

Spana in den energiproducerande cykelbanan

Publicerad: 1 Februari 2011, 10:28

Bättre cykelbanor ger fler miljövänliga resor. I Holland tar man det ett steg till och bygger SolaRoad.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Genom att bygga fler och bättre cykelbanor så uppmuntrar man till fler miljövänliga resor. Ett bra exempel är London, vars nya ”Cycle Superhighways” har medfört en 70-procentig ökning av antalet cyklister. Holländska staden Krommenie tar dock det hela ett steg längre i och med projektet SolaRoad, som går ut på att bygga en cykelbana som dessutom genererar elektricitet.

Cykelbanan kommer att byggas av tjocka betongblock som täcks med ett centimetertjockt lager av kiselsolceller, samt ett skyddande glas som gör att man kan cykla över dem. När den är färdigbyggd så förväntas SolaRoad att generera 50 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Elektriciteten kommer att användas till bland annat gatubelysning och trafiksystem, skriver Inhabitat.

SolaRoad är än så länge på idéstadiet men beräknas vara färdigbyggd under 2012. Projektet är en del av regionen Noord-Hollands satsning på hållbar energi, och drivs i samarbete med bland annat forskningsinstitutet TNO, Ooms Avenhorn Group och Imtech.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.