Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Ställ fram klockan och spara energi

Publicerad: 23 juni 2010, 03:03

Genom att vrida fram klockan en timme kan Storbritannien minska koldioxidutsläppen motsvarande den mängd 200.000 bilar släpper ut på ett år.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

I förrgår var det årets längsta dag, vilket brittiska 10:10 utnyttjade för att uppmärksamma sin Lighter Later-kampanj, som går ut på att vrida fram klockorna en timme under hela året, och på så sätt minska hushållens energikonsumtion på kvällarna.

En ny studie av Dr Elizabeth Garnsey vid Cambridge University presenterades, och den visar att ett sådant drag årligen skulle minska koldioxidutsläppen motsvarande den mängd 200.000 bilar släpper ut. Den totala elanvändningen skulle minska och dessutom skulle kvällstopparna jämnas ut, då efterfrågan är som störst och de mest koldioxidintensiva kraftkällorna utnyttjas.

Förslag på att flytta fram klockan en timme har diskuterats i åratal, men nu kräver 10:10 en nationell prövoperiod på tre år. Igår lämnade de 15 000 namnunderskrifter för förslaget till premiärministern David Cameron. Det går fortfarande att skriva på kampanjen på www.lighterlater.org.

10:10 är ett projekt vars mål är att minska Storbritanniens koldioxidutsläpp med 10 procent i år.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.