tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

”Starkt stöd för ökad vindkraftsutbyggnad”

Publicerad: 8 oktober 2020, 09:18

Foto: Johan Nilsson/TT

Det finns ett folkligt stöd för ökad vindkraftsutbyggnad i den egna kommunen. Det visar en ny Sifo-undersökning som har beställts av Nätverket vindkraftens klimatnytta.

Ämnen i artikeln:

BioenergiBiogas

TP


En ny Sifo-undersökning, som presenteras av vinkraftsföreträdare på DN debatt, visar att 65 procent av Sveriges befolkning anser att det är ett bra förslag att öka elproduktionen från vindkraft till år 2040. 61 procent av respondenterna i undersökningen har svarat ja på frågan om man anser att den egna kommunen bör bidra till den fortsatta vindkraftsutbyggnaden i Sverige.

Debattörerna presenterar också en ny kartläggning, framtagen av konsultbyrån Westander, som visar att drygt hälften av alla ansökta vindkraftverk avslås eller återkallas och att det startas allt färre nya projekt. Kartläggningen visar att det kommunala vetot sedan 2014 har stoppat minst 1 277 vindkraftverk under pågående tillståndsprocess. Debattörerna säger att detta gör det svårt att nå inriktningen att mer än hälften av elanvändningen ska komma från vindkraft 2040.

För att åtgärda problemet föreslår debattörerna att kommunerna ska uppmuntras att delta i den nationella strategin för en hållbar vindkraftsutbyggnad och att de ska få ta del av fastighetsskatten från vindkraft. Vidare menar debattörerna att klimatnyttan måste få större tyngd i tillståndsprocesserna.

Läs debattartikeln

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev