Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Energi

”Stockholms läns landsting tar nya tag i energieffektivisering”

Publicerad: 20 April 2016, 04:49

Portraits of politicians taken on August 18th, 2015 at Landstingshuset in Stockholm, Sweden.

Foto: Michael Campinella

DEBATT Det är en viktig miljöfråga, som dessutom kan minska kostnaderna för energi med omkring 100 miljoner kronor per år, skriver Gustav Hemming (C) miljölandstingsråd i Stockholms läns landsting.


Stockholms läns landsting har länge bedrivit en offensiv miljöpolitik och är bland Sveriges miljöbästa landsting. Vi är också Sverigeledande på att bygga ut förnyelsebar solenergi på våra sjukhustak, och vår bussflotta – Sveriges största – drivs till 89 procent på förnyelsebara bränslen.

I dag är även 95 procent av den värme, el och kyla vi använder i våra sjukhus, tunnelbanestationer och depåer förnybar. Dessa är siffror som jag är oerhört stolt över och något som vi länge har jobbat för.

Däremot visar siffror att landstinget har svårt att minska sin totala användning av energi. Nu ska vi ta ett större tag om att även effektivisera vår energianvändning, en process som kan minska kostnaderna för energi med omkring 100 miljoner kronor per år.

För vi ska komma ihåg att för oss, med nästan bara förnyelsebar energi, så är det faktum att vi gör av med mer energi än nödvändigt lika mycket en ekonomisk fråga som en miljöfråga.

2012 använde Stockholms läns landsting 1,8 terawattimmar energi på ett år och målet har varit att minska den siffran med tio procent till 2016 – något vi inte lyckas med. Här behöver vi vara självkritiska. För även om vi i landstinget har många äldre sjukhus som planerades på en tid när energi inte var en fråga att ta hänsyn till så behöver vi bli bättre.

Jag vill därför ta ett samlat grepp kring energifrågorna. Det är viktigt att samtliga verksamheter i landstingets enorma organisation och att alla våra över 40 000 anställda blir varse om den energiåtgång som landstinget har och samtidigt att vi alla inser att här finns en besparing att göra. Som centerpartist kommer ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet alltid att vara en stor prioritering för mig och energieffektiviseringen är viktig.

Min ambition är att vi inom Stockholms läns landsting jobbar aktivt med att stärka samordningen mellan de olika verksamheterna när det gäller energieffektiviseringen och att en tjänst avsätts för detta.

Dessutom behöver vi införa ett tydligare ansvarsutkrävande och en tydligare uppföljning, där målet är att verksamheterna ska betala för den faktiska energianvändningen de har, och inte som i dag, en schablonkostnad. På så vis vänds kostnader för att minska energiåtgången för den enskilda verksamheten till en faktisk vinst på sikt. Detta tror jag kommer leda till att betydligt fler ser över sin energianvändning och hur den kan minskas.

Genom dessa åtgärder tror jag att vi är på god väg att lyckas med vår energieffektivisering, något som både sparar pengar och gör att vår förnybara energi kan användas av andra.

Gustav Hemming (C) miljölandstingsråd i Stockholms läns landsting

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.