Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Studie: ”Lågenergilampor kan ge nervskador”

Publicerad: 13 april 2010, 07:40

Schweizisk studie visar att lågenergilampor kan orsaka nerv- och muskelskador.


Människor som är nära lågenergilampor under längre perioder riskerar att drabbas av nerv- och muskelskador. Det hävdar en ny studie från Schweiz som Ekot Sveriges Radio rapporterar om. Studien rekommenderar människor att hålla ett avstånd på 30 centimeter från lågenergilampor.

Ekot frågade Jimmy Estenberg som är expert på elektromagnetiska fält vid Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten  och han anser att det är bra att hålla lite avstånd från lågenergilampor.
– Det har egentligen aldrig funnits någon misstanke om att gränsvärdena kan överstigas, men eftersom vi ser att onödig exponering kan undvikas om man håller sig några decimeter från lampan så tycker vi att det kan vara ett rimligt användningssätt.

Däremot menar han att riskerna för nerv- och muskelskador är små, också om man sitter närmare lågenergilampor än 30 centimeter.
– Nej, man ligger såpass långt under gränsvärdet så någon sådan direkt effekt finns det inte. Men samtidigt är en grundtanke inom allt strålskydd att man ska minska onödig exponering om det kan göras på enkla och billiga sätt.

Det
schweiziska hälso- och energidepartementet väljer enligt Ekot ändå det säkra före det osäkra och rekommenderar människor att hålla ett avstånd på minst 30 centimeter då man vilar, arbgetar eller ägnar sig åt fritidssysselsättningar.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.