Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Svebio: Myndigheterna mörkar bioenergins roll

Publicerad: 17 februari 2011, 05:45

Energimyndigheten döljer bioenergins roll i det svenska energisystemet. Det hävdar Svenska Bioenergiföreningen.


Ämnen i artikeln:

BioenergiPolitik

Det svenska folket underskattar bioenergins betydelse för det svenska energisystemet. Det hävdar Svenska Bioenergiföreningen, Svebio. Orsaken är att Energimyndigheten, när de redovisar elstatistik, gömmer undan bioenergin genom att använda termer för energislaget som folk inte förstår.
– Energimyndigheten levererar statistik med obegripliga termer som gör att svenska folket och journalister har svårt att ta till sig information om svensk energiförsörjning. Det är dags att kalla saker vid deras rätta namn. El från biobränslen är biokraft, på samma sätt som el från vind är vindkraft och el från kol är kolkraft. Det säger Gustav Melin, vd i Svebio, Svenska Bioenergiföreningen, i en kommentar.

Medan bioenergin enligt Svebio står för 32 procent av den slutliga energianvändningen i Sverige är den rådande uppfattningen bland folk att energislaget står för mindre än hälften av den andelen, menar Svebio som tillsammans med Sifo genomfört en undersökning i frågan.

Orsaken till utspelet är den elstatistik som Energimyndigheten nyligen publicerade. I statistiken nämns inte biokraft. Istället, menar Svebio används termer som ”bränslebaserad elproduktion”, ”konventionell värmekraft”, ”mottryck, kraftvärmeverk”, ”mottryck, industrin” i syfte att förringa biokraftens betydelse. Termerna är korrekta, men kraftigt missvisande, menar Svebio som anser att biobränslen ”klumpas ihop med olja, kol och fossilgas”.

Att 8-9 procent av landets elproduktion utgörs av biokraft och därmed är tredje största energislag går inte att utläsa av statistiken från Energimyndigheten, menar Svebio.
– Svebio anser att Energimyndigheten som ansvarig myndighet för energistatistiken måste ta initiativ för att ändra rubriceringen och redovisningen av den svenska elproduktionen, säger Gustav Melin.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

BioenergiPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.