Energi
Svebio om nya energiskattedirektivet: ”Strider mot alla rimliga principer”
Publicerad: 14 oktober 2021, 10:14
Svebios näringspolitiska chef Kjell Andersson menar att EU-kommissionens förslag om minimiskatt på biobränslen från skogen strider mot alla rimliga principer. Foto: marius linauskas
EU-kommissionens förslag på minimiskatter på biobränslen får hård kritik av Svebio.
Ämnen i artikeln:
KoldioxidskattEu-kommissionenBioenergiBiogasFörnybar EnergiBiobränsleKoldioxidutsläppKolOljaNaturgasI EU-kommissionens åtgärdspaket för att minska unionens utsläpp och nå klimatmålen finns förslag på ett nytt energiskattedirektiv. Förslaget innebär minimiskatter på olika typer av bränslen i alla EU-länder. För svensk del skulle det innebära högre skatter på flytande biodrivmedel och nya men inte lika höga skatter på en rad fasta biobränslen från skogen.
– Det är i vissa fall rena straffskatter som tvingar bort bioetanol och biodiesel från marknaden. Det finns ingen förklaring till varför, men är ytterligare ett symptom på hur EU-kommissionen gång på gång vill straffa ut biobränslen i relation till elektrifiering och vätgas. Det är principiellt allvarligt att införa en obligatorisk skatt på förnybara bränslen, det strider mot alla rimliga principer, säger Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio, till Aktuell Hållbarhet.
I förslaget finns möjlighet för Sverige att göra undantag för biobränslen för elproduktion. Men även om kraftvärmeverken klarar sig så slår det mot mindre värmeverk som inte har råd att investera i elproduktion. Det är oklart om processindustrin drabbas, men det kan vara så att exempelvis både soda- och barkpanneägare drabbas.
– Energiskattedirektivet är det enda i ”Fit for 55”-paketet som kräver enhälligt beslut och eftersom medlemsländerna är väldigt tveksamma till att ge EU beskattningsrätt så finns det goda möjligheter för att sätta stopp för förslaget, säger Kjell Andersson.
Han har räknat på skattesatserna och det landar på under två kronor per megawattimme oavsett typ av bränsle. Inte mycket kan tyckas, men det slår relativt sett hårdare mot billigare biobränslen och utgör någon eller några procent av dagens pris.
– Det bästa vore att införa en minsta gemensam koldioxidskatt i hela EU, det vore det mest logiska eftersom det ju handlar om ett åtgärdspaket för klimatet. Det skulle först och främst slå hårt mot kol, sen olja och därefter naturgas. För att få alla länder med på tåget måste vi börja med en ganska låg skatt med rättighet för länderna att sätta höge skatt om man vill, säger Kjell Andersson.