Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Svebio: Så mycket biobränsle kan det svenska energisystemet ha år 2030

Publicerad: 30 juni 2014, 22:35

Enligt Gustav Melin, Svebios vd, är det framför allt två partier som förstått möjligheterna som finns.


Svebio presenterade under Almedalsveckan en ny rapport som man låtit Profu ta fram. Analysen visar att biobränsleanvändning i Sverige år 2030 skulle kunna ligga på 218 TWh, en ökning med hela 83 TWh jämfört med dagens nivåer.

Svebio beskriver nivåerna som ”mycket ambitiösa, men ändå rimliga” sett till de förutsättningar som finns.

För att förstå vad denna ökning skulle innebär för den slutliga energianvändningen avslutas rapporten med två räkneexempel som visar att förnybartandelen i Sverige skulle kunna öka från 51 procent (2012) till uppåt 80 procent 2030.

Miljöaktuellt passade på att fråga Gustav Melin, vd på Svebio, om politikerna förstått möjligheterna:

– Jag tycker både Socialdemokraterna och Miljöpartiet är tydliga med att de vill åstadkomma mer inom framför allt transportsektorn och satsa på att vi kan använda den svenska skogen för att göra biodrivmedel. Stefan Löfven var och talade på World Bioenergy i Jönköping i juni. Per Bolund har också varit väldigt tydlig med att han vill gå fortare fram. Det är lite för otydligt inom alliansen vad man egentligen vill. Man är rätt nöjd med att förnybartmålen till år 2020 redan nåtts. Målen klarade vi åtta år tidigare än tänkt. Det är ju bra, men det var inte särskilt ambitiösa mål heller.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev