Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Svensk-ryskt samarbete om bioenergi

Publicerad: 9 december 2011, 11:54

Svenska Bioenergiföreningen, Svebio, har träffat ett samarbetsavtal med den ryska energimyndigheten.


Ämnen i artikeln:

BioenergiCleantechGreentech

Syftet är att dela erfarenheter och information kring bioenergi, samt att öppna kanaler för ett ökat samarbete mellan svenska och ryska aktörer, skriver Svebio i ett pressmeddelande.

– Svebio ser fram mot att tillsammans med ryska energimyndigheten utveckla potentialen för bioenergi både i Ryssland och i Sverige. Bioenergi svarar redan för 32 procent av den svenska energianvändningen, och i Ryssland finns enorma potentialer att utveckla bioenergin, i form av naturtillgångar, tekniskt kunnande och finansiell styrka. Att kombinera de svenska erfarenheterna och kunskaperna med de ryska potentialerna kommer att leda till lönsam tillväxt och en miljömässigt hållbar utveckling, säger Svebios vd Gustav Melin i en kommentar till avtalet.

Svebios 300 medlemsföretag inkluderar råvaru- och bränsleproducenter, handels- och logistikföretag, användare av biobränslen, utrustningstillverkare, konsulter och finansiärer. Ryska energimyndigheten grundades så sent som 2009, och har bland annat som uppgift att utveckla landets användning av förnybara energikällor.

– Den ryska regeringen ägnar nu allt större uppmärksamhet åt förnybara energikällor, och bland dem prioriteras av miljöskäl särskilt biokraft och energi ur avfall. Ryska energimyndigheten har nyligen lagt fram ett förslag till program för förnybar energi med sikte på 2020, som regeringen väntas anta inom en nära framtid. De svenska företagens kompetens kommer därför vid rätt tidpunkt, säger Yulia Chernyakhovskaya, biträdande direktör vid ryska energimyndigheten.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

BioenergiCleantechGreentech

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.