Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Svensk Vindenergi: ”Kommunernas agerande är korruption”

Publicerad: 11 augusti 2010, 07:13

Ett flertal kommuner vill ha betalt för att ge grönt ljus åt vindkraftsprojekt. Branschorganisationen Svensk Vindenergi menar att det handlar om mutor.
– Vi kan tvingas att ändra lagen, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Ämnen i artikeln:

PolitikVindkraft

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är Svd Näringsliv som berättar om ett flertal kommuner som kräver att vindkraftsbolagen ska betala pengar för att kommunerna inte ska sätta stopp för deras vindkraftstillstånd. Branschorganisationen Svensk Vindenergi hävdar att många kommuner idag har en prislapp på en positiv behandling av ansökningarna.

Miljöminister Andreas Carlgren känner enligt Näringsliv till problematiken och han är mycket kritiskt till kommunernas sätt att hantera tilstånden.
– Det är inte acceptabelt när en fullmäktigeförsamling på lösa boliner bara säger nej därför att man vill hamna i ett läge där man kan pressa fram pengar. Det är inte det som lagstiftningen syftar till, då undergräver man trovärdigheten för det lokala beslutsfattandet, säger han till SvD Näringsliv.

Andreas Carlgren
säger också till SvD att regeringen kan komma att behöva ändra lagstiftningen för att komma till rätta med kommuner som sätter stopp för vindkraftsprojekt utan saklig grund, eller för att de ska kunna kräva pengar.
– Skulle det fortsätta tycker jag att man behöver se över reglerna i lagstiftningen, att man inte på lösa boliner kan sätta käppar i hjulen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev