Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Svensk Vindenergi sågar stoppgränsen

Publicerad: 5 oktober 2010, 10:13

Att Försvarsmakten tar bort den generella stoppgränsen för vindkraftverk nära flygfält gör inte branschen mycket gladare. Besluten behöver granskas, menar Svensk Vindenergi.


Ämnen i artikeln:

Vindenergi

Försvarsmaktens förändrade stopp för vindkraft får kritik från branschorganisationen Svensk Vindenergi. Organisationen meddelar att man nu ska analysera konsekvenserna av beslutet i detalj.
– Vi konstaterar att Försvarsmakten gått ifrån 40 km radien och i stället anpassat stoppområdena efter de olika flygfältens uppgifter, vilket är positivt i förhållande till beskedet i somras. Men för att se effekterna för hela vindkraftbranschen måste vi göra en konkret analys, säger Annika Helker Lundström, vd Svensk Vindenergi, i en kommentar.

Svensk Vindenergi är inte nöjda med Försvarsmaktens besked.

Dessutom
efterlyser Svensk Vindenergi att en oberoende part granskar och fattar beslut om utbyggnad av vindkraft när Försvarsmaktens och vindkraftens intressen står mot varandra.

”Det tillfälliga
stoppet för etablering av vindkraftverk i anslutning till militära flygplatser har sedan i juni varit 40 kilometer. Stoppet har kostat vindkraftbranschen pengar varje dag och skapat stor osäkerhet hos bland annat investerare, projektörer, banker och vindkraftföretag”, skriver Svensk Vindenergi i en kommentar till det besked Försvarsmakten offentliggjorde på tisdagen.

Förslaget om en oberoende granskning förefaller ha stöd hos befolkningen. Svensk Vindenergi har genomfört en Sifoundersökning där 61 procent anser att en granskning bör ske medan 23 procent svarade nej och 15 procent tveksamma eller inte visste.

Läs hela undersökningen på Svensk Vindenergis webbplats.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Vindenergi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News