söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Svenska energikunder oroar sig över miljön

Publicerad: 14 november 2018, 13:37

Svenska energikonsumenter oroar sig över hur deras energikonsumtion påverkar miljön. Men att leva energisnålt är för de flesta i första hand en fråga om att spara pengar. Det hävdar en ny undersökning.

Ämnen i artikeln:

BioenergiBiogasFörnybar Energi

Det amerikanska teknikföretaget Itron har undersökt hur energikonsumenter i världen ser på energifrågor kopplade till miljö. Undersökningen visar bland annat att 70 procent av de svenska konsumenterna är allvarligt oroade över hur deras energiförbrukning påverkar miljön. Mer än hälften av svenskarna är dessutom medvetna om att deras egna vanor, som att släcka ljuset när man inte befinner sig i ett rum, är viktiga för att minska energiförbrukningen. Trots det uppger 55 procent av de svenska deltagarna i undersökningen att ekonomiska incitament är den främsta anledningen till att bli mer energimedveten.

Globalt sett anser 45 procent av elkonsumenterna att deras energileverantörer är ineffektiva och spiller onödig el. I Sverige ligger siffran på 38 procent. 36 procent av svenskarna anser att  energisektorn bör förändra sina processer för att bli mer effektiva. 36 procent anser att ansvaret för att se till att mindre energi går till spillo ligger hos politikerna. Medan 24 procent tycker att ansvaret till stor del ligger hos konsumenterna själva.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev