Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Svenska hushåll nära energifattigdom

Publicerad: 27 juni 2014, 08:14

För de med lägst inkomster är den växande energinotan ett problem. I Sverige får vi fler och fler hushåll som närmar sig energifattigdom.


Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenSveriges Radio

På 20 år har elkostnaderna ökat med 50 procent. För de flesta i Sverige har inkomsten ökat ungefär i samma takt som elkostnaden. Ungefär fyra procent av inkomsten går åt till att betala för den energi man använder. Men de som har lägst inkomst i samhället lägger en mycket större del av hushållskassan på energi, rapporterar Sveriges Radio.

De som tjänar minst har inte heller råd att investera i energibesparingsåtgärder, som bergvärmepumpar eller tilläggsisolering, skriver Sveriges Radio. Som energifattigdom räknas om man lägger mer än tio procent av inkomsten på energi. Tobias Persson, enhetschef för samhälle och miljö på Energimyndigheten ser en negativ trend med problem som ständigt ökar.

– De här hushållen som har lägst disponibel inkomst i Sverige, de ligger nära gränsen till vad man skulle klassa som energifattigdom, säger han till SR.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.