måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Svenska myndigheter ska energieffektivisera inför vintern

Publicerad: 6 september 2022, 09:49

Landshövding Beatrice Ask, civilminister Ida Karkiainen, energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar och Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén. Foto: Pontus Lundahl/TT

För att dämpa elpriserna i vinter ska regeringen besluta om energibesparingar hos alla statliga myndigheter. Det framgick av en presskonferens under tisdagsförmiddagen.

Ämnen i artikeln:

Khashayar FarmanbarRegeringenBioenergiBiogasEnergieffektivisering

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Under en presskonferens på tisdagsförmiddagen berättade regeringen att de kommer besluta om ett uppdrag till alla statliga myndigheter att vidta energibesparingsåtgärder.

– Det breda uppdraget till de statliga myndigheterna handlar om att genomföra energibesparande åtgärder som ger god effekt på kort sikt. Syftet är att dämpa elpriserna inför kommande vinter. Staten måste gå före och visa vägen, sa civilminister Ida Karkiainen under presskonferensen.

På regeringssammanträdet på torsdag kommer regeringen också att besluta om nytt uppdrag till länsstyrelserna. De ska hjälpa Sveriges kommuner och regioner att minska energianvändningen genom att bland annat sprida kunskap om effektiva åtgärder.

– Energieffektivisering är det billigaste och snabbaste sättet att frigöra mer energi. Varje kilowattimme vi kan effektivisera minskar vår sårbarhet mot det energikrig Putin bedriver mot Europa just nu, sa energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Beatrice Ask, landshövding och chef för Länsstyrelsen Södermanland, ska samordna länsstyrelsernas arbete.

– Kommuner och regioner förfogar över väldigt många lokaler. Vi eldar för kråkorna fortfarande och det måste vi sluta med. Vi ska öka kunskapen och få mer fart i energibesparingsarbetet. Våra länsstyrelser kommer nu att öka aktiviteten för att få ner energianvändningen, säger Beatrice Ask.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev