Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Svenskarna underskattar bioenergin

Publicerad: 22 februari 2012, 11:26

Svenska folket underskattar bioenergins roll i den svenska energiförsörjningen. Och de som tror sig veta bäst är de med allra sämst koll.


Ämnen i artikeln:

BioenergiCleantechFörnybar EnergiGreentech

Att Sveriges användning av bioenergi har fördubblats sedan 1990-talet har gått svenskarna förbi. Tidningen Bioenergi har genomfört en Sifo-undersökning som visar att vi kraftigt underskattar bioenergins roll i den svenska energiförsörjningen, skriver Svebio i ett pressmeddelande.

En stor del av befolkningen tror att bioenergin står för mindre än tio procent av energianvändningen i Sverige, och en mycket liten del av de tillfrågade kunde ge det korrekta svaret – cirka 32 procent av slutanvändningen.

– Det är tredje året i rad som vi genomför den här undersökningen, och kunskapen om bioenergins roll är lika dålig som tidigare år, berättar Anders Haaker, chefredaktör på Bioenergi. De som underskattar bioenergins roll har till och med blivit fler. Hela 59 procent anger värden under 25 procent, medan mindre än en fjärdedel av de tillfrågade anger värden som ligger någorlunda rätt. En stor andel svarar ”vet ej”.

Värt att notera är att kunskapen om bioenergins roll är extra låg bland högutbildade, medelålders män och storstadsbor.

– De som vet minst är också de som tror sig veta bäst, konstaterar Anders Haaker.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News