Energi
”Sverige halkar efter inom energieffektivisering”
Publicerad: 30 augusti 2011, 05:30
Belysningen i våra barns skolor eller föräldrars äldreboenden kan vara från tiden då Torbjörn Fälldin var statsminister och Volvo 240 var Sveriges populäraste bil, skriver Magnus Frantzell, vd Belysningsbranschen, som vill lyfta effektiviseringspotentialen i moderniserad belysning.
I Sverige byts offentlig belysning ut i genomsnitt vart 33 år. Det innebär att belysningen som sitter i våra barns skolor eller föräldrars äldreboenden kan vara från tiden då Torbjörn Fälldin var statsminister och Volvo 240 var Sveriges populäraste bil. Teknikutvecklingen har gått framåt sedan dess och belysningsbranschen är självklart inget undantag. Tekniken finns idag för att montera modernare armaturer och lysrör som effektiviserar förbrukningen så mycket som 80 procent. Ändå görs väldigt lite för att modernisera offentlig belysning i Sverige. Nu krävs ett nationellt krafttag.
I dagarna presenterar EU-kommissionen sitt förslag till nytt energieffektiviseringsdirektiv. Kommissionen konstaterar att energieffektivisering är det mest kostnadseffektiva sättet att både minska utsläppen och öka energitillgången.
Sverige är ett föregångsland när det gäller förnyelsebar energiproduktion. Men när det gäller energibesparande åtgärder har vi mycket att lära av andra länder. Särskilt inom belysningsområdet ligger vi efter. I till exempel Danmark krävs att belysningen i offentliga lokaler skall vara utrustad med både dagsljusreglering som närvaroreglering. Det innebär att ljusnivån automatiskt går ner när dagsljuset ökar och att ljuset släcks automatiskt när ingen vistas i rummet. Bara ett sådant krav i Sverige skulle minska energinotan för belysningen med 50-70 procent.
Belysningens andel av den totala energianvändningen i Sveriges byggnader är så hög som 20-30 procent. Som branschförening ser vi ett tydligt samband mellan lagstiftning och åtgärder när det gäller energibesparing. Samhället måste helt enkelt gå före och ta en ledande roll i omställningsarbetet. Så som man har gjort när det gäller den privata belysningen och avvecklingen av glödlampan.
Så mycket som fem miljarder kronor om året slösas bort i Sverige på merkostnader för att driva ålderdomlig belysning.
Visst var Volvo 240 en fantastisk bilmodell – för trettio år sedan. Idag har tekniken gått framåt och nya Volvobilar har överlägsen teknik jämfört med de gamla. På samma sätt är dagens belysningsteknik så mycket bättre och energieffektivare än den som fanns för 15-20 år sedan. Tack vare den snabba teknikutvecklingen sparas investeringskostnaderna in på bara några få år. EU-kommissionen har också konstaterat att energieffektivisering är det mest kostnadseffektiva sättet att minska utsläppen och det är därför även det mest effektiva sättet att minska elkostnaderna. En modernisering av belysningen kommer därför bli en vinstinvestering för både miljön och ekonomin.
Lika mycket energi som alla vindkraftverk i Sverige producerar kan sparas genom att avveckla ineffektiv belysning.
Därför vill vi från Belysningsbranschen att samhället sätter ett betydligt större fokus på energieffektivisering, inte minst inom belysningsområdet. Statens och offentliga myndigheters fastigheter har tyvärr särskilt ålderdomlig och ineffektiv belysning. De bör därför visa vägen genom ett nationellt program för effektivare belysning.
Magnus Frantzell, vd Belysningsbranschen
Miljöaktuellt, redaktionen