torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Sverige ligger efter inom energieffektivisering

Publicerad: 1 juli 2009, 17:06

Uppropet Förnybart.nu hävdar att Sverige ligger efter EU i krav på energieffektivisering. Kräver att regeringen ska höja ribban.

Ämnen i artikeln:

LrfNaturskyddsföreningenBioenergiBiogasEnergieffektiviseringPolitik

Det är Naturskyddsföreningen, Lantbrukarnas Riksförbund och Anders Wijkman som står bakom initiativet som vill få regeringen att satsa mer på förnybar energi och energieffektivisering.
– De mål som regeringen satt upp om effektivare energianvändning är de samma som vi redan uppfyller. Jag tror att det skett en intern missuppfattning i regeringen. Det vore korkat att ha tuffa effektiviseringsåtgärder och sedan ha business as usual, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Svante Axelsson.

Initiativtagarna bakom
uppropet vill öka både tillförseln av förnybar energi och energieffektiviseringen med ett antal styrmedel och mål.
– Det är obegripligt att regeringen slagit fast en ambitionsnivå som bara är hälften så ambitiös som EU:s, hävdar talespersonerna bakom Förnybart.nu i en rapport som släpptes i juni.

Regeringens
nuvarande mål för förnybar energi i Sverige år 2020 är 50 procent. Förnybart.nu vill att andelen i stället ska uppgå till 70 procent.
– Det kan se ut som ett jättehopp, men det finns ingen tvekan om att det är möjligt, säger Anders Wijkman, Europarlamentariker för kd.

Rapporten
förespråkar en utfasning av alla fossila bränslen genom olika styrmedel. Ett av dem är så kallade vita certifikat, som tvingar fram en minskad elanvändning.
– När man certifierar får certifikaten ett marknadspris. Rent pedagogiskt måste vi få ut att det handlar om hårdvara, säger Svante Axelsson.

Övriga krav
spänner från att satsa tre miljarder i effektivisering av bostäder och lokaler per år inom miljonprogrammen till ett nej till ett utbyggt fossilgasnät.

Hanna S Backman

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev