Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Sverigedemokraterna vill vara med i energiuppgörelse

Publicerad: 14 maj 2012, 07:15

Vill skapa majoritet i riksdagen för nyinvesteringar i kärnkraft. Hoppas på uppgörelse mellan SD, M, FP, KD och S.


Det är Josef Fransson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, som skriver i en debattartikel i Göteborgsposten i dag att partiets ambition är att vara en konstruktiv part i en bred energiuppgörelse.

Fransson skriver att ”vi närmar oss en tidpunkt där situationen börjar bli akut om vi skall hinna ersätta gamla reaktorer innan livslängden är förverkad.”

Därför, menar han, ”är det av största vikt att vi snarast kan få en bred majoritet i riksdagen för nyinvesteringar i kärnkraft.”

Fransson föreslår i debattartikeln följande uppgörelse:
”En fempartiuppgörelse mellan S, M, FP, SD och KD skulle kunna utgöra just denna långsiktiga stabilitet inom energipolitiken som är önskvärd.”

Att Centerpartiet inte är med beskriver han så här:
”När det gäller kärnkraften har det inte minst visat sig att Centerpartiets många krav gjort det tämligen svårt för andra aktörer än de redan befintliga att komma in på marknaden, då man endast tillåter att en ny reaktor tas i bruk när en annan stängts av och att nybyggnation är geografiskt knutet till dagens anläggningar. Även befintliga aktörer tvekar om att bygga nytt på grund av det oförutsägbara politiska läget.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.