Energi
Tankesmedja: Utbyggnadstakten av vindkraften i EU måste fördubblas
Publicerad: 29 juli 2022, 09:34
Utbyggnadstakten för både vindkraft och solkraft är alldeles för låg i EU-länderna för att uppnå 1,5-gradersmålet, menar tankesmedjan Ember.
Foto: Getty Images
År 2026 måste utbyggnadstakten av vindkraft vara dubbelt så hög som dagens prognos, annars kommer EU inte att kunna nå 1,5-gradersmålet. Det menar tankesmedjan Ember som också kollat på handläggningstider och pekar ut de bästa och sämsta i klassen.
Ämnen i artikeln:
SverigeFinlandTysklandFrankrikeTillståndsprövningEuBioenergiBiogasVindenergiVindkraftSolcellssystemSolenergiSolkraftI en ny rapport menar tankesmedjen Ember att utbyggnadstakten av vindkraft i EU-länderna är alldeles för låg för att nå 1,5-gradersmålet. Sverige, Finland, Kroatien och Litauen är de enda länder med en tillräckligt hög utbyggnadstakt. I runda slängar måste takten vara dubbelt så hög år 2026 jämfört med dagens prognoser.
Även på solkraftssidan behöver takten fördubblas, men eftersom det handlar om mindre tillskott till elproduktionen anser tankesmedjan att vindkraften är mest kritisk. Enligt prognoserna bygger Polen och Nederländerna ut solkraften i den takt som behövs. De stora drakarna Tyskland, Frankrike, Spanien och Italien når inte alls upp till den utbyggnadstakt som behövs år 2026, varken för vindkraft eller för solkraft.
Tankesmedjan har också kollat på tillståndsprocesserna och dömer ut alla de 18 granskade länderna på grund av för långa handläggningstider för vindkraften. EU har en riktlinje om att handläggningstiderna inte bör ta mer än två år. Här tillhör Sverige de absolut sämsta i klassen med en handläggningstid på nästan 110 månader, näst sämst tillsammans med Grekland och bara Kroatien är sämre med en noterad tid på 120 månader.
På solkraftssidan finns statistik för 12 EU-länder och här är handläggningstiderna inte lika långa. Litauen och Belgien har handläggningstider på omkring ett år.
Läs rapporten