Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Tillväxtanalys: Elektrifieringen kommer leda till högre elpriser

Publicerad: 22 mars 2022, 10:45

Ökad elektrifiering kommer leda till ökade elpriser, enligt en rapport beställd av myndigheten Tillväxtanalys.

Foto: fictionimages

Enligt en ny rapport kommer elektrifieringen av svensk industri och transportsektor leda till högre priser och ännu större elprisvariationer.

Ämnen i artikeln:

ElIndustriHållbara TransporterGruvor

Jesper Saltebro

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se


Texten har uppdaterats

Högre elpriser och förmodligen ännu större elprisvariationer, det är de största framtida effekterna av en ökad elektrifiering av industri och transportsektor. Åtminstone enligt en rapport som beställts av myndigheten Tillväxtanalys.

”Effekterna av ökande elpriser är särskilt stora för den elintensiva industrin och kan ge negativa konsekvenser på sysselsättning, investeringar och produktion. Vi ser också risker för ökade leveransstörningar i form av strömavbrott som en följd av en ökad andel icke-planerbar kraftproduktion i kombination med ökad efterfrågan på el. Kostnaderna för störningarna kan bli stora”, säger Simon Falck, analytiker på Tillväxtanalys, i en kommentar.

Enligt analyserna kommer kemi- och stålindustrin att klara sig relativt väl, medan skogs- och gruvindustrin får ta de största smällarna. Det finns dock ett antal antaganden som kan påverka analysen. Dels är pappers- och massaindustrin i stor utsträckning självförsörjande på el och dels skulle gruvindustrin kunna bli en vinnare om kostnadsökningen kan överföras till kunder och konsumenter genom höjda priser.

Rapporten spår att den elintensiva industrin i Sverige på grund av de högre och mer oberäkneliga priserna kommer att krympa. En av rapportens rekommendationer är att ta bort energiskatten för alla företag i Sverige, förutom miniminivån på 0,6 öre per kilowattimme.

Läs rapporten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev