Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Tocco drivs helt av förnybar energi

Publicerad: 4 oktober 2010, 05:05

Italienska småstaden Tocco da Casauria drivs helt av förnybar energi. Och överskottet från den egna vindkraften kommer invånarna till godo i form av slopade skatter.


Ämnen i artikeln:

VindkraftCleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Förnybar energi kan vara lönsamt även för de minsta småstäder. Ta lilla Tocco da Casauria i Pescara-provinsen som exempel. Staden, som har 2 700 invånare, har låtit installera fyra vindkraftverk, som genererar 30 procent mer energi än vad invånarna själva använder.

Förra året tjänade staden cirka 1,5 miljoner kronor på sin överskottsel, vilket gjorde det möjligt att slopa lokala skatter och avgifter för sophämtning. Och då blev det ändå över tillräckligt med pengar för att kunna tredubbla stadens gaturenhållning och eftermontera ett jordbävningsskydd på den lokala skolan.

Framgångarna med vindturbinerna har dessutom ökat miljömedvetenhet bland stadens invånare, som har inspirerats till att genomföra fler gröna projekt. Stadens kyrkokontor har redan installerat solpaneler, som kommer att minska elkostnaderna med cirka 15 000 kronor per år, och allt fler privatpersoner följer kyrkans exempel.

Och Tocco da Casauria är inte ensamma. Enligt en undersökning av miljögruppen Legambiente så producerar fler än 800 italienska småstäder mer el än de själva konsumerar, tack vare nyinstallationer av anläggningar som producerar förnybar energi, skriver New York Times.

Som nation har dock Italien en lång väg att gå. Endast 7 procent av landets energi kommer från förnybara källor. Men genom att belysa lyckade projekt, som det i Tocco da Casauria, kommer säkert allt fler att få upp ögonen för de ekonomiska och miljömässiga fördelarna med förnybar energi.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News