Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Två tredjedelar av EU:s el är nu fossilfri

Publicerad: 19 augusti 2021, 09:37

Förnybar och kärnkraftsbaserad elproduktion står nu för två tredjedelar av EU:s elproduktion.

Foto: pidjoe

Fossilbaserad el tappar mark och förnybart fortsätter öka. Men inte tillräckligt för att nå klimatmålen och ersätta den kärnkraft som läggs ner.


Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöEnergiförbrukningKolkraftFörnybar EnergiEu

Enligt nya siffror från tankesmedjan Ember är nu två tredjedelar av EU:s elproduktion fossilfri, det vill säga antingen förnybar eller kärnkraftsbaserad. Elförbrukningen är nu snart uppe på samma nivåer som före pandemin, men varken kärnkraften eller den fossilbaserade elproduktionen har återkommit till samma nivåer, och då framför allt inte den fossilbaserade delen.

Istället fortsätter den förnybara elproduktionen att öka, men enligt rapportförfattarna inte tillräckligt mycket för att täcka upp för den förväntade nedläggningen av kärnkraftskapacitet, vilket kan öppna upp för mer fossilbaserad elproduktion. Dessutom måste kurvan för den uppåtgående förnybara elproduktionen rent generellt öka brantare, annars kommer EU att missa sina utsläppsmål till 2030.

Minskningen av kolkraftsproducerad el följer en positiv trend, men för att nå 1,5-gradersmålet måste all produktion stängas ner senast 2030. Danmark, Frankrike, Irland och Polen går emot strömmen och har faktiskt ökat sin elproduktion från kol jämfört med året före pandemin, 2019. Men på bara sex år har andelen kolbaserad elproduktion i EU sjunkit från 25 till 14 procent.

Läs European electricity review

Jesper Saltebro

Reporter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News