måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Tyskland: Kärnkraftbeslut kan bryta mot grundlagen

Publicerad: 13 september 2010, 10:19

Förra veckan enades den tyska regeringskoalitionen om att förlänga löptiden för landets kärnkraft. Men nu visar det sig att överenskommelsen kan bryta mot grundlagen.

Ämnen i artikeln:

TysklandEuBioenergiBiogasKärnkraftPolitik

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


I Tyskland har man tidigare bestämt att kärnkraftverken inte ska drivas längre än till 2021. Men förra veckan lyckades förbundskansler Angela Merkel efter rekordlånga förhandlingar ena en annars splittrad regeringskoalition om att förlänga löptiden för de 17 tyska kärnkraftsreaktorerna.

Nu kommer emellertid uppgifter i Tyska medier att uppgörelsen vacklar, rapporterar SR Ekot. Dessutom hävdar Merkels egen miljöminister, Norbert Röttgen, att överenskommelsen strider mot den tyska grundlagen. Norbert Röttgen hävdar vidare att tyska författningsdomstolen inte kan gå med på överenskommelsen utan att delstaterna får tycka till. I de tyska delstaternas kammare har emellertid oppositionen gjort klart att de inte kommer att gå med på några förlängda löptider för de tyska kärnkraftverken.

Också
det tyska folket står enligt SR Ekot splittrade i frågan om kärnkraft. Opinionsmätningar säger att 56 procent av tyskarna vill hålla sig till det tidigare fattade beslutet om att avskaffa kärnkraften 2021. Bara 38 procent vill förlänga löptiden. SR Ekot berättar också att stödet för kärnkraften lär minska ytterligare efter de senaste avslöjandena om att den skandalomsusade saltgruvan Asse i norra Tyskland innehåller hela tio gånger så mycket medelradiaktiva rester som än vad man tidigare trott.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev