Energi
Ukrainakriget hettar upp debatten om EU:s energiomställning
Publicerad: 25 februari 2022, 10:34
Bild 1/2 Vindkraftsexpansionen riskerar att försenas. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Rysslands krig mot Ukraina hotar acceptansen för EU:s gröna giv och riskerar att försena viktiga tillståndsprocesser.
Rysslands krig mot Ukraina hotar acceptansen för EU:s gröna giv, det skriver Fabian Zuleeg, chef för den oberoende tankesmedjan European Policy Center i en kommentar.
Efter att kriget inleddes rusade gaspriserna och enligt Fabian Zeleeg är risken stor för att ökande gaspriser kan öka räntorna och minska tillväxten i EU, något som han menar i sin tur riskerar att hota allmänhetens acceptans för omställningen mot en hållbar ekonomi. Enligt honom bör EU:s respons vara att minska geopolitiska sårbarheter inom energi och teknologi genom kraftfulla industrisatsningar.
Samma vecka som Tyskland beslutat lägga den rysk-tyska gasledningen Nord Stream på is skriver cheferna för stora europeiska vindbolag till EU-kommissionären Ursula von der Leyen att de under de senaste två åren tvingats stänga vindturbinsfabriker i Danmark, Tyskland och Spanien, Europas traditionellt starka industrier för tillverkningen.
”Problemet är inte regeringsambitioner om klimat och förnybara energislag. De flesta medlemsländer har ambitiösa nationella mål för vindkraftsexpansion”, skriver vd:arna för Enercon, GE Renewable Energy, Nordex, Siemens Gamesa Renewable Energy, Vestas Wind System A/S och Wind Europe, till Ursula von der Leyen. Problemet är enligt dem inte heller allmänhetens inställning. Problemet är i stället långsamma och komplexa tillståndsprocesser, i kombination med upphandlingsregler som gynnar lägsta pris och därmed produktion i lågkostnadsländer som Kina.
”Europa beviljar helt enkelt inte i närheten av de volymer vindparker som du och nationella regeringar vill bygga”, skriver de.