onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Ukrainakriget hettar upp debatten om EU:s energiomställning

Publicerad: 25 februari 2022, 10:34

Bild 1/2  Vindkraftsexpansionen riskerar att försenas. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Rysslands krig mot Ukraina hotar acceptansen för EU:s gröna giv och riskerar att försena viktiga tillståndsprocesser.

Ämnen i artikeln:

EuBioenergiBiogasFörnybar Energi

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Rysslands krig mot Ukraina hotar acceptansen för EU:s gröna giv, det skriver Fabian Zuleeg, chef för den oberoende tankesmedjan European Policy Center i en kommentar. 

Efter att kriget inleddes rusade gaspriserna och enligt Fabian Zeleeg är risken stor för att ökande gaspriser kan öka räntorna och minska tillväxten i EU, något som han menar i sin tur riskerar att hota allmänhetens acceptans för omställningen mot en hållbar ekonomi. Enligt honom bör EU:s respons vara att minska geopolitiska sårbarheter inom energi och teknologi genom kraftfulla industrisatsningar.

Samma vecka som Tyskland beslutat lägga den rysk-tyska gasledningen Nord Stream på is skriver cheferna för stora europeiska vindbolag till EU-kommissionären Ursula von der Leyen att de under de senaste två åren tvingats stänga vindturbinsfabriker i Danmark, Tyskland och Spanien, Europas traditionellt starka industrier för tillverkningen. 

”Problemet är inte regeringsambitioner om klimat och förnybara energislag. De flesta medlemsländer har ambitiösa nationella mål för vindkraftsexpansion”, skriver vd:arna för Enercon, GE Renewable Energy, Nordex, Siemens Gamesa Renewable Energy, Vestas Wind System A/S och Wind Europe, till Ursula von der Leyen. Problemet är enligt dem inte heller allmänhetens inställning. Problemet är i stället långsamma och komplexa tillståndsprocesser, i kombination med upphandlingsregler som gynnar lägsta pris och därmed produktion i lågkostnadsländer som Kina.

”Europa beviljar helt enkelt inte i närheten av de volymer vindparker som du och nationella regeringar vill bygga”, skriver de.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev