onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Ukrainakrisen: EU-parlamentariker vill höja målet för förnybar energi

Publicerad: 4 mars 2022, 11:14

EU vill nu minska beroendet av rysk naturgas.

Foto: Leestat/Getty

Medlemmar i EU-parlamentet vill nu höja EU:s 2030-mål för förnybar för att minska beroendet av rysk naturgas. Det internationella energiorganet IEA lanserar samtidigt ett 10-punktsprogram med samma syfte.

Ämnen i artikeln:

Grön EnergiEu

Karin Tideström

karin.tidestrom@aktuellhallbarhet.se


Medlemmar i EU-parlamentets största politiska grupp, konservativa EPP, indikerar att de vill verka för högre mål för förnybar energi till år 2030, för att minska EU:s beroende av rysk gas. 

Markus Pieper, EPP:s rapportör för direktivet för förnybar energi, sa på torsdagseftermiddagen att han kommer att verka för ett mål om 45 procent förnybar energi till 2030, i stället för EU-kommissionens förslag om 40 procent, enligt nyhetsbyrån Ends Europe. 

De grönas skuggrapportör Ville Niinistö sa att hans parti initierat en studie som visar att EU skulle kunna öka andelen förnybar energi till 50 procent till år 2030 genom ”realistiska investeringar”. 

EU-parlamentarikerna diskuterade också en översyn av energieffektiviseringsdirektivet. 

Även OECD-ländernas samarbetsorgan för energifrågor IEA lanserade under torsdagen ett 10-punktsprogram för att minska EU:s beroende av rysk naturgas. 

EU skulle kunna minska importen av rysk naturgas med en tredjedel per år genom en kombination av åtgärder som samtidigt är i linje med Europas gröna giv, enligt IEA:s analys.

Läs IEA:s 10-punktsprogram

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev