Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Ukrainas oligarker fruktar energireformer

Publicerad: 25 november 2014, 11:10

Ukraina har förlorat en stor del av sin energiförsörjning i kriget. Samtidigt pågår stora förändringar i och med den nya regeringen – kraven på självförsörjning ökar och alla statliga gruvor ska säljas ut.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 21 november.

Ukraina har förlorat en stor del av sin energiförsörjning i kriget. Ryssland tar bra betalt för gasleveranserna och separatister har tagit över landets kolgruvor i de östra gruvdistrikten. Behovet av att hitta lösningar inför vintern är akuta.

Den nya fempartiregeringen som bildats efter parlamentsvalen i slutet av oktober har frågan om energisäkerhet högt på dagordningen. Målet är att öka självförsörjningsgraden och minska behovet av importerad energi, står det i det gemensamma koalitionsavtalet.

Ett led i det är att reformera energibranschen och minska antalet statliga bolag. Alla statliga gruvor ska privatiseras fram till 2016, eller läggas ned om de inte går att sälja. Några av gruvorna ligger i krigszonen och går inte att sälja. Parallellt med det ska ekonomiska subventioner till kolbranschen fasas ut för att helt upphöra 2021.

Åtgärderna är delvis politiskt riktade. Om energireformerna genomförs blir det ett hårt slag mot några av de mest inflytelserika affärsmännen, oligarkerna, som traditionellt sett haft ett mycket stort inflytande på ukrainsk politik, men som är nu trängda av den politiska omvandlingen.

Ett annat stort problem i landet är det omfattande slöseriet med energi från dåligt byggda fastigheter och infrastruktur. Den nya regeringen vill därför energieffektivisera med 20 procent inom loppet av fem år, bland annat genom att ändra avgiftssystemet.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.