lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Undersökning: Företagsledare föredrar energieffektivisering framför tillfälligt stöd

Publicerad: 14 februari 2023, 10:48

”Det är väldigt intressant att företag hellre vill vaccinera sig mot höga elpriser i framtiden än att ta en korttidsverkande medicin nu”, säger Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT, Fossilfritt Sverige

Svenska företagsledare föredrar att få ekonomiskt stöd till energieffektivisering, framför att få tillfällig ekonomiskt stöd när elpriserna är höga. Det enligt en undersökning som Fossilfritt Sverige har tagit fram.

Ämnen i artikeln:

Fossilfritt SverigeBioenergiBiogasEnergieffektivisering

Emanuel Videla

emanuel.videla@bbm.bonnier.se


Fossilfritt Sverige har låtit undersökningsföretaget Novus intervjua 500 svenska företagsledare om vilken typ av energistöd de föredrar – enligt undersökningen står stöd till energieffektivisering högst i kurs. 41 procent av de svarande uppger att det är den typ av stöd de föredrar, samtidigt som 29 procent vill se ekonomiskt stöd vid tillfälliga pristoppar.

”Det är väldigt intressant att företag hellre vill vaccinera sig mot höga elpriser i framtiden än att ta en korttidsverkande medicin nu. Energieffektivisering är viktigt för att svenska företag och industri ska öka sin konkurrenskraft på världsmarknaden”, säger Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, i en kommentar.

Frågan om stöd till företagen har blivit aktuell sedan kriget i Ukraina gett kraftigt ökade priser för energi i Europa, vilket i Sverige bland annat hanterats genom elprisstöd till företag, kommuner, organisationer och privatpersoner.

Undersökningen visade också att 10 procent av de svarande inte vill se någon typ av stöd alls.

”Globalt är energieffektivisering en tung spelare. OECD räknar med att det kommer att ge lika stor effekt för att nå 1,5-gradersmålet som all världens kärnkraft, vattenkraft och vindkraft tillsammans. Dessutom kommer kraven på Sverige att öka nu när EU gör sig oberoende av Putin och skärper målen för energieffektivisering”, säger Svante Axelsson vidare.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev