Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Ungern satsar på energieffektivitet

Publicerad: 20 december 2010, 13:04

Ungern prioriterar inte miljöfrågorna under sitt första ordförandeskap i EU. Däremot satsar man hårt på energiförsörjning och energisäkerhet.


Miljön står inte högt på dagordningen när Ungern tar över ordförandeskap i EU första januari 2011. Trots uppmärksamheten kring landets dåliga dammsäkerhet efter giftolyckan i oktober. I fokus står istället frågor om energisäkerhet och energiförsörjning, rapporterar Euractive.

Ungern kommer däremot att driva frågan om energieffektivitet. I mars nästa år presenterar EU-kommissionen sin reviderade handlingsplan för energieffektivitet – en fråga som ligger ungrarna varmt om hjärtat. Ungern har få egna energikällor och är starkt beroende av importen av rysk naturgas.

I februari kommer ett stort ”energimöte” att hållas i Ungern. Då kommer företrädare från medlemsländerna att diskutera frågor om infrastruktur och energisäkerhet. Ungern vill att länderna fortsätter att diskutera prioriteringar för EU:s energiinfrastruktur.

Miljöaktuellt ringde den ungerska representation i Bryssel för att kontrollera uppgifter om att landet helt och hållet skulle ha bett att få slippa ansvaret för miljöfrågorna under sitt ordförandeskap. Men detta rykte dementerades kraftfullt av tjänstemän på kansliet.

Greenpeace uppmanar Ungern att aktivera den så kallade Visegradgruppen (Polen, Slovakien, Tjeckien och Ungern) i EU:s klimatarbete. Speciellt Polen pekas ut som en bromskloss och det skulle enligt organisationen vara nyttigt om Ungern visade att det fanns flera röster i denna grupp.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.