måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

Upprörd debatt om den tyska solenergin

Publicerad: 22 oktober 2010, 05:40

Enligt den tyska energimyndigheten riskerar solenergin att överbelasta det nationella elnätet. ”Inte en chans!”, svarar nu solenergisektorn själva och en het debatt har blossat upp.

Ämnen i artikeln:

MiljöteknikTysklandBioenergiBiogasPolitikSolcellssystemSolenergiSolkraft

Det var i söndags som Stephan Kohler, chef för energimyndigheten DENA, utfärdade en varning för att Tysklands växande solkraftskapacitet kan komma att överbelasta elnätet. Han menar att nätet kommer att bli instabilt på grund av att för mycket solenergi matas in i det. Och att den tyska regeringen måste sakta ner expansionen kraftigt, skriver ENDS Europe.

Den tyska
regeringen förväntar sig en solenergikapacitet på 52 gigawatt innan 2020, men experter förutspår att utvecklingen kommer att gå betydligt fortare. Enbart i år installeras 9,5 gigawatt solenergi, och fortsätter trenden så kommer landet att ha en kapacitet på 50 gigawatt redan 2013. En katastrof för nätet, om man ska tro Kohler, som vill sätta en gräns för nyinstallationer till 1 gigawatt per år.
– Då kan vi nå det hanterbara riktmärket 30 gigawatt till 2020, säger han till Berliner Zeitung.

Tyska solindustrins branschorganisation BSW-Solar svarar nu att sektorns expansion snarare kommer att avlasta högspända kraftledningar. BSW–Solar och energi- och vattenkraftsorganisationen BDEW menar att distributionssystemen endast behöver stärkas i vissa landsbygdsområden där solenergiutbudet ibland överstiger efterfrågan.

BDEW uppskattar att det kommer kosta 40 miljarder Euro att uppgradera de tyska näten den kommande tioårsperioden. I november kommer EU att offentliggöra ett åtgärdspaket för energiinfrastruktur.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev