Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Energi

USA får sin första nollenergiskola

Publicerad: 7 september 2010, 06:15

Richardsville Elementary i Kentucky är USA:s första nollenergiskola, och ett bra exempel på hur olika gröna tekniker kan integreras i en byggnad.


Skolan är ritad av Sherman Carter Barnhart Architects och öppnar senare i september. Inte nog med att skolan har utrustats med en 300 kW-tunnfilmssolpanel, dessutom har man satsat stort på att minska den egna energiförbrukningen, som kommer att ligga på en fjärdedel av en normal skolas, skriver Inhabitat.

Den 6.700 kvadratmeter stora skolan använder isolerande betongformar och ett mycket isolerat tak för att minska behovet av uppvärmning och nedkylning. Men det finns även en markvärmepump för att tillhandahålla kyla och värme när det behövs. Smarta fönsterlösningar, som inkluderar reflekterande fönsterbräden, ger gott om dagsljus i hela byggnaden.

Den egna energiproduktionen kommer från tunnfilmssolceller fästa på byggnadens tak. Tunnfilmen valdes för att den är lätt att installera och kan följa takets form. Miljövänliga byggmaterial inkluderar bland annat ett bambugolv i gympasalen, samt en mängd olika material som återvunnits från den gamla skola som skall ersättas.

Hela projektet kostar mindre än 15.600 kronor per kvadratmeter, vilket visar att grön design inte behöver innebära enorma kostnader. Och dessutom kan skolan bli en av de billigaste att driva i hela USA.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.